Kókuszos keksztekercs
![]() |
A kókuszos igazából nem is sütemény, mert nem kell sütni. Egyszer mértem az időt, 1 óra alatt megvolt! Hozzávalók:– tészta
– töltelék
|
![]() |
Elkészítés:
Vedd ki a vajat a hűtőből, hogy mire sor kerül rá, már formálható legyen.
Főzzél egy adag feketekávét!
Mérd ki a 60 dkg kekszet, aztán daráld le diódarálón vagy húsdarálóval egy nagy tálba. Mérd ki a 40 dkg porcukrot, és add a kekszhez.
Adj hozzá 3 púpos evőkanál holland kakaót. (Ha nem holland, akkor sokkal világosabb lesz, meg nem is olyan ízletes.) Jól keverd el! A nagyobb porcukor-görcsöket lapítsd szét, a kisebbek majd elolvadnak a kávétól.
Önts hozzá kb. 1 dl feketekávét, 1 dl rumot és fél dl tejet.
Keverd el, és ameddig lehet, fakanállal dolgozd ki. Egy idő után már kézzel kell gyúrni. Elég utálatos dolg, de le lehet nyalni a kezedről a ráragadt masszát. Ha nem elég rugalmas, akkor öntsd hozzá a maradék feketekávét. Ha az se elég, akkor egy kis tejet vagy rumot. Formálj belőle gömböt.
Mérd ki a krémhez a 20 dkg vajat (Rámát). A Ráma csomagolásán 5 dekánként van egy jelölés, így könnyű levágni egy 20 dkg-s darabot. (Ellenőriztem, tényleg annyi!) Ha a te vajadon nincs beosztás, akkor mérd ki a 20 dekát! Keverd el a vajat.
![]() |
![]() |
Mérd ki a 20 dkg porcukrot! Öntsd a vajhoz, és jól keverd el. |
![]() |
![]() |
Utána borítsd hozzá a 20 dkg kókuszreszeléket, és azzal is keverd el. |
Most szükség lesz egy gyúródeszkára. De ha nincs, az se baj, mert úgyis egy nájlonra kell kinyújtani a masszát. Sodrófára viszont mindenképp szükséged lesz!
![]() |
![]() |
Tehát végy egy nagyobb nájlonzacskót, és vágd le az alját (akkor kapsz egy lyukas hengert), aztán meg vágd fel az egyik oldalát. Így egy nagy sík lapot kapsz. Terítsd a nyújtódeszkára (vagy az asztalra), és tedd rá a kekszmassza feléből formált gömböt. |
![]() |
![]() |
Vajazd meg a sodrófa közepét (ahol érintkezik a masszával), és nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra. Mindenféle irányban kell nyújtani, a végén valahogy kijön a helyes alakzat. Nem baj, ha nem teljesen szabályos.
Aztán felezd meg a krémet, és az egyik felét kanálnyi halmokban oszd el a tésztán. Utána a halmokat a kanál hátuljával kend szét.
Most következik a felgöngyölés. A tészta rövidebbik oldalait hajtsd vissza. Aztán fogd meg a nájlont, és vezesd vele a tészta felgöngyölését. Közben a kezeddel segíts kialakítani a szép formát: lapítsd le, ahol magasabb, vagy két oldalról megnyomkodva magasítsd, ahol alacsonyabb. Mindezt a nájlonon keresztül.
A feltekert rudat – most már nájlon nélkül – tedd egy reggelizőlapra (vagy tálca hátuljára vagy vágódeszkára). Nem baj, ha lelóg, vágd ketté, és a két felet tedd egymás mellé. Takard be fóliával, és tedd be a hűtőbe, mert csak hidegen szeletelhető rendesen.
Ugyanezt meg kell csinálnod a massza másik felével is! Mire azzal is végzel, lassan már szeletelheted az első adagot.
![]() |
Azért hűljön legalább fél órát! Hogy könnyebben tudj vágni, told előre az egyik fél tekercset. Így már nincs a kés útjában a másik darab. Vékony szeletekre vágd, mert elég tömény. |
![]() |
Szépen rendezd el egy süteményes tányéron. Jó étvágyat! |