Túrós palacsinta
Hozzávalók:1 adaghoz
Túrótöltelék
|
|
Elkészítés:
Én most 3 adag tésztából sütöttem, ezért a túró-töltelék is fél kilóból van.
Először a krémtúrót kell megcsinálni. Egy tálba tedd ki a túrót, cukrozd meg, szórd bele a vaníliacukrot, aztán add hozzá a tejfölt. Nagyjából keverd el, utána turmixold simára.
Reszeld bele a citrom héját, csavard bele a citrom levét. Meleg vízzel mosd meg a mazsolát, tedd a túróhoz, és keverd el.
Most jöhet a tésztája! Egy kb. 2 literes, magas edénybe mérj bele 3 bögre lisztet. Egy kis tálka “zsilipen” keresztül üsd bele a 3 tojást. Add hozzá a 3 kiskanál sót és a 3*2 (azaz 6) kiskanál cukrot.
Öntsd hozzá a 3 bögre tejet, és egy fakanállal nagyjából keverd el. Most botmixerrel dolgozd simára a tésztát! Az edény oldaláról és aljáról is szedd le a lisztcsomókat a mixerrel.
Ha kész, akkor még önts hozzá egy kevés szénsavas vizet (enyhe is jó), ettől keményebb lesz a tészta, könnyebb kezelni. Ne legyen túl sűrű a tészta!
Most már minden készen van a sütéshez, készítsd oda a dolgokat a gázhoz. Legyen ott a tészta (benne egy merőkanál az adagoláshoz), az olaj, a palacsinta-forgató széles falapát (a képen a fakanáltartóban van), a palacsintasütő, a túró (benne egy kanál) és egy lapos tányér a kész palacsintáknak. |
Önts egy kevés olajat a palacsintasütőbe, és nagy lángon forrósítsd fel. Ha forró, akkor oszlasd el az olajat az edényben, és önts rá egy merőkanál palacsintatésztát, miközben körbeforgatod a tepsit, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön a serpenyő alján. Folyton mozgasd a palacsintasütőt, nehogy leragadjon a tészta. Várd ki, míg mindenütt eltűnik a lágy tészta, akkor a falapáttal óvatosan nyúlj a palacsinta alá, és fordítsd meg.
Most a palacsinta egyik felére tégy túrót (kb. 2 kanállal), várj egy kicsit, aztán a falapáttal nyúlj az üres fele alá, és hajtsd rá a túrós felére.
Így is süljön egy kicsit, aztán csúsztasd a tányérra a kész palacsintát. |
Mindig egy negyed fordulattal fordítsd el a tányért, úgy csúsztasd rá a következő palacsintát! |
Még meghintheted porcukorral, vagy kenhetsz rá juharszirupot. Egy adagból 6 ilyen nagy palacsinta lesz. Csak annyit süss ki, amennyi elfogy, a tészta eláll a hűtőben egy fél napig. Jó étvágyat! |